ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ 1 / ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟ  (ΕΑΡΙΝΟ)

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΟΥΤΟΠΙΑ : ΤΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ.

Το μάθημα Αισθητική 1/Επαναλαμβανόμενο  (εαρινό) με διδάσκοντα τον Τριαντάφυλλο Τρανό θα γίνει σήμερα 29/3/2021 διαδικτυακά από τις 17:00 έως τις 19:00. Οι φοιτήτριες –τες, μπορούν να εισέρχονται στο μάθημα με αυτοεγγραφή στο e-learning.

Άνοιγμα ένταξης: Monday, 29 March 2021, 16 :33 PM

Μάθημα  Δεύτερο:

Νέα από το Πουθενά.  Η συζήτηση για  το τέλος της τέχνης.

Αντόρνο- Ντεμπόρ.

 

Η ουτοπία και το πνεύμα της παραμένουν σταθερά οι ιδρυτικοί, συστατικοί όροι των πιο κρίσιμων τομέων της ανθρώπινης ενόρασης, της ελπίδας και των αξιώσεων που διατηρούν ζωντανή την εγρήγορση μέσα σε έναν κόσμο ο οποίος καταδυναστεύεται από το φάντασμα της ήττας: της ήττας της ίδιας της ζωής που κινδυνεύει  από τον εκφυλισμό των διαφωτιστικών προταγμάτων,  την ανάδυση της αυτάρεσκης μετά- νεωτερικότητας και την υπονόμευση του ορίζοντα των προσδοκιών της νέας  γενιάς.

Σήμερα είναι μάλλον δύσκολο να αρνηθούμε ότι το «τέλος της τέχνης», που τη δεκαετία του εξήντα κάποιοι διακήρυτταν εκκωφαντικά και έκτοτε πολλοί επαναλαμβάνουν με ζήλο, έχει πράγματι επέλθει. Για πάνω από εκατό χρόνια η τέχνη αναπτυσσόταν με την αδιάκοπη διαδοχή μορφολογικών νεωτερισμών και πρωτοποριών που διεύρυναν συνεχώς τα όρια της δημιουργικότητάς της.

H τελευταία περίοδος της φαινομενικής της δόξας έληξε στις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα, οπότε και έπαψαν να εμφανίζονται νέες πρωτοποριακές τάσεις. Έκτοτε, το αυτό που κυρίως συναντούμε είναι ανακυκλώσεις μεμονωμένων και εκφυλισμένων θραυσμάτων της τέχνης του παρελθόντος. H υποψία ότι η μοντέρνα τέχνη έχει εξαντληθεί έχει αρχίσει να επηρεάζει ακόμη και τους άλλοτε ορκισμένους αντιπάλους της θέσης ότι το «τέλος της τέχνης» επήλθε. Tο λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι εδώ και δεκαετίες όλο και σπανιότερα   γινόμαστε μάρτυρες οποιασδήποτε καλλιτεχνικής εκδήλωσης θα μπορούσε να συγκριθεί έστω και απόμακρα με τις μορφολογικές επαναστάσεις που έλαβαν χώρα μεταξύ του 1910 και του 1930. Oι απόψεις φυσικά διίστανται ως προς το αν παράγονται ακόμη αξιόλογα έργα τέχνης ή όχι. Είναι όμως πολύ αμφίβολο αν η τέχνη των τελευταίων χρόνων μπορεί ακόμη να αντιπροσωπεύει για κανέναν «την ευαίσθητη εκδήλωση της Ιδέας», ή έστω μια έκφραση της παρούσας περιόδου με τρόπο τόσο συνειδητό και πυκνό  όσο υπήρξαν η λογοτεχνία, οι εικαστικές τέχνες ή η μουσική κατά τις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα.

Arnold Schönberg
Reisenotenständer
Skizze: Bleistift auf Papier
Modell: Holz, Papier und Textil
41 × 14 cm