ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Τελευταίες Ανακοινώσεις

                                                                          

 

Το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη το συνάδελφο Velizar (Βελισσάριο) Krstic, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Τεχνών του Βελιγραδίου.

 Ο Velizar (Βελισσάριος) Krstic, πτυχιούχος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου,  υπήρξε διακεκριμένος, εικαστικός καλλιτέχνης, ζωγράφος, χαράκτης και γλύπτης, με διεθνείς διακρίσεις. Στην Ελλάδα φοίτησε στο Εργαστήριο Χαρακτικής του Κώστα Γραμματόπουλου (1978 – 1979) στην ΑΣΚΤ με υποτροφία της Ελληνικής Κυβέρνησης. Έκτοτε, βρισκόταν σε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας  με τον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο.

 Ο καθηγητής  Ζωγραφικής και Χαρακτικής   Velizar  (Βελισσάριος)  Krstic, συνένωνε με την  ακτινοβολία της καλλιτεχνικής  του ιδιοσυγκρασίας, ουμανιστικού χαρακτήρα, ανθρώπους, θεσμούς και εδραίωσε σχέσεις  μεταξύ Ελλήνων και Σέρβων καλλιτεχνών, σε μια δύσκολη εποχή, το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '80, όπου και έγιναν άτυπες μετακινήσεις νέων σπουδαστών από την Θεσσαλονίκη στο Βελιγράδι.  Αυτό ήταν η αρχή, ακολούθησαν ανταλλαγές εκθέσεων φοιτητών και καθηγητών των αντίστοιχων Σχολών και με το πέρασμα στον 21ο αιώνα, ακολούθησαν οι επίσημες  διμερείς συνεργασίες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  με το  Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου  για ανταλλαγές σε προγράμματα  διδασκόντων και διδασκομένων.

Δίδαξε ως Επισκέπτης Καθηγητής (1996 – 1997) στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ. και  συνεργάστηκε στενά με τους καθηγητές Χαρακτικής του Τμήματος μας, ιδρυτές του Κέντρου Χαρακτικής «Ήλιος» στη Νεάπολη, το οποίο, χάρη στις σχέσεις του και την ακούραστη συμπαράστασή του, αναδείχθηκε σύντομα, εκείνη την εποχή,  σε μοναδικό κέντρο εικαστικής έρευνας και ακτινοβολίας στον Τομέα της Χαρακτικής στον ελλαδικό χώρο.

 Οι φιλικοί και άλλοι δεσμοί του Velizar (Βελισσάριου) Krstic με την Ελλάδα τον έφερναν συχνά στη Θεσσαλονίκη, Για πολλούς συναδέλφους , για φοιτητές και αποφοίτους του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ., ο Velizar (Βελισσάριος) Krstic λειτούργησε πάντα ως Δάσκαλος, Μέντορας και Φίλος. Με τη διεθνή ακτινοβολία του, διευκόλυνε πολλές εκθέσεις και εικαστικές δράσεις στο βαλκανικό χώρο ενώ υπήρξε πάντα σταθερό σημείο αναφοράς για τις ελληνοσερβικές σχέσεις. Η βαθιά γνώση του για την Τέχνη και ο βαθύς έρωτάς του για τη χώρα μας, σε συνδυασμό με την ελληνική του Παιδεία, τον καθιστούσαν διαχρονικά  μεγάλο Φίλο του Τμήματος.

                                 Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και ευγνωμοσύνη.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Συνέλευσης

του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών

της Σχολής Καλών Τεχνών

του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης