ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Πειραματική Ομάδα Θεάτρου
Από τον πέμπτο στίχο κιόλας Φάλτσοι
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Tηλέφωνο: 6986779214, 6949162224
Facebook: www.facebook.com/faltsoi/
Instagram: faltsoi_theatre_group
Youtube: thiasos faltsoi
Site: http://thiasosfaltsoi.wixsite.com/home
Διεύθυνση: Studio29A - Πτολεμαίων 29Α – Θεσσαλονίκη


“Η τραγωδία μέσα μας”
“Οur inner tragedy”


Στις 10, 11 και 12 Μαΐου, η Πειραματική Ομάδα Θεάτρου “Από τον Πέμπτο στίχο κιόλας Φάλτσοι”, με την συμμετοχή της στο 2ο #SKG Bridges Festival, που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 8 – 12 Μαΐου 2019, θα παρουσιάσει κομμάτι της δουλειάς της (work in progress), με τίτλο “Η τραγωδία μέσα μας” (“Our Inner Tragedy”), στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.

Η πρόταση
Στα πλαίσια του project, η ομάδα καλεί σε συμμετοχή και συνεργασία την κατεύθυνση της Σκηνογραφίας του Τμήματος Θεάτρου και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Η πρόταση συνεργασίας και συμμετοχής αναλυτικότερα είναι οι συμμετέχοντες φοιτητές και καλλιτέχνες, με βάση τους ήρωες/αντιήρωες των αρχαίων τραγωδιών και των μύθων τους (καθώς και από τα κείμενα/αποσπάσματα που θα τους δωθούν) που η ομάδα χρησιμοποιεί στην παράσταση, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν τα έργα/εκθέματά τους.
Τα έργα θα εκτίθενται, στο φουαγέ του Μικρού Θεάτρου της Μονής Λαζαριστών, στις 10, 11 και 12 Μαΐου.
Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα παρουσίας των συμμετεχόντων στις πρόβες της ομάδας. Άρα και επιρροή από αυτή καθαυτήν την παράσταση.
Οι μύθοι που θα χρησιμοποιηθούν αναφέρονται παρακάτω.
Παράλληλα θα υπάρξει και ανοιχτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες της πόλης για έκθεση φωτογραφίας.

Η ιδέα του project “ Η τραγωδία μέσα μας”
Χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από αρχαίες τραγωδίες και μέσω των σωμάτων, της κίνησης και της φωνής ανακαλύπτουμε και εφευρίσκουμε ότι η τραγωδία βρίσκεται μέσα μας. Τα πάθη των ίδιων των ανθρώπων είναι οι οδηγοί προς την ανακάλυψη αυτή. Ιστορίες τραγωδίας, ιστορίες καθολικών παθών, ιστορίες ανθρώπων, μυθικών προσώπων, μοναξιάς, ιστορίες που υπάρχουν μέσα τους. Η τραγωδία που υπάρχει μέσα τους. Η τραγωδία μέσα τους.
Η ιδέα αυτή αποτελεί μέρος της μελέτης – work in progress της ομάδας και θα παρουσιαστεί πρώτη φορά. Η ομάδα εστιάζει στα πάθη ηρώων/αντιηρώων από αρχαίες τραγωδίες, μέσω τριών οπτικών: της οπτικής του πάσχοντα (ήρωας/αντιήρωας), του παρατηρητή πάσχοντα (αγγελιοφόρων/άλλα πρόσωπα) και της οπτικής ενός συνόλου (χορός). Τα πρόσωπα, παρουσιάζονται, χωρίς το δυικό φίλτρο του καλού και του κακού, ούτε σαν ήρωες-πρότυπα και ούτε σαν ήρωες-πρόβλημα, αλλά σαν πρόσωπα που πάσχουν.
Πρόσωπα που το σημείο τομής τους είναι τα πάθη τους και η μοναξιά τους. Θραύσματα από αρχαίες τραγωδίες. Πρόσωπα από αρχαίες τραγωδίες. Μήδεια, Ιάσονας, Αγαύη, Πενθέας, Κάδμος, Ιππόλυτος, Φαίδρα, Ακταίων, Αίας, Τέκμησσα, Φιλοκτήτης, Αγγελιοφόροι,
Χορός.

Το φεστιβάλ
Το #SKG Bridges Uprising Art & Culture Festival άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τον Μάϊο του 2018.
Το Φεστιβάλ Πολιτισμού για Νέους που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, υλοποιήθηκε με τη σύμπραξη των πολιτιστικών φορέων, των δημιουργικών ομάδων και πρωτοβουλιών της πόλης και τη συμμετοχή καλλιτεχνών από χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, δημιουργώντας νέες συνθέσεις και ενεργοποιώντας τους ήδη καθιερωμένους αλλά και τους ανεξερεύνητους καλλιτεχνικά χώρους της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος της φετινής διοργάνωσης είναι η ενθάρρυνση της συμμετοχής νεανικών ομάδων, νέων ανεξάρτητων καλλιτεχνών και δημιουργών του ευρωπαϊκού νότου, η συνεργασία τους με τους κρατικούς πολιτιστικούς φορείς αλλά και η χρήση δημόσιων χώρων, ακόμη και μη συμβατικών του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης για την υλοποίηση των δράσεων. To Φεστιβάλ δεν περιορίζεται σε κάποια θεματική αλλά αναζητά πρωτότυπες προτάσεις από νέους δημιουργούς (μουσικούς, εικαστικούς, ηθοποιούς, φωτογράφους, γκραφίτι, περφόρμερ, ποιητές, συγγραφείς και άλλους).
(από το επίσημο site του φεστιβάλ)


Η ομάδα
Βιογραφικό Ομάδας
Η ομάδα “Από τον πέμπτο στίχο κιόλας Φάλτσοι” δημιουργήθηκε το 2013 από το Γιάννη Διδασκάλου (σκηνοθέτη της ομάδας). Είναι μέλος της μη κερδοσκοπικής εταιρίας Aniline DanceTheatre και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στο Studio 29A. Πήρε το όνομά της από μία σημείωση του Γιώργου Σεφέρη που αναφερόταν στο ποίημα “Ερωτικός Λόγος”, το οποίο χαρακτήρισε “από τον πέμπτο στίχο κιόλας φάλτσο”. Η ομάδα αποτελείται από ανθρώπους που έχουν ακαδημαϊκές θεατρικές σπουδές (τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ), αποφοίτους δραματικών σχολών (Δραματική Σχολή Κρατικού Θεάτρου) καθώς και άτομα που διερευνούν το θέατρο και τη σχέση του με τις άλλες τέχνες. Το 2013 παρουσίασε στο πλαίσιο του Music Festival το θεατρικό δρώμενο Your ticket please (Φιξ in Art, Θεσσαλονίκη), την παράσταση κατά της σχολικής βίας Τυφλή μύγα (Θέατρο Μελίνα Μερκούρη) και βραβεύτηκε στο 48hour Τhessaloniki Festival με την παράσταση Η Ιστορία του Κ . Τον επόμενο χρόνο συμμετείχε στο ΤEDx University of Macedonia με την παράσταση Ithacas και το 2015 πήρε το πρώτο βραβείο στο Bob Theatre Festival με την παράσταση devised theatre Η ιστορία θα είναι πάντα η ίδια, τίποτα δε θα την απογοητεύει.
Την ίδια χρονιά, η παράσταση προσκλήθηκε από το Τμήμα σχολικής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών και παρουσιάστηκε με τον τίτλο θα είναι πάντα η ίδια… Το 2017 παρουσίασε την Performance Σήμερα οι άνθρωποι μ’ αγαπούν (Θέατρο Κλειώ) και το Μάιο του 2018, μετά από πρόσκληση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών, Το κορίτσι που το έλεγαν Πέμπτη (Θέατρο Αστέρια).
Παράλληλα, παρουσίασε τις performances: Υμπί υπήρξαμε όλοι μας βασισμένη στο έργο “Υμπύ Βασιλιάς” του Α. Τζαρύ και Αυτός είναι ο κόσμος μας, μα εγώ θέλω κάτι άλλο, (αφιέρωμα στη Λ. Αναγνωστάκη).
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 η ομάδα συμμετείχε στην ταινία μικρού μήκους The unicorn project.

Δύο λόγια για εμάς…
Θα σου πω λίγα λόγια για μας, μα προσπάθησε μη μας παρεξηγήσεις. Εδώ μέσα είναι αλλιώς τα πράγματα, και καμιά φορά, τα σεργιανίζουμε μαζί μας. Εκεί έξω. Έτσι θέλουμε να γίνεται, και καλώς το θέλουμε, αλλά.. Να σου πω για τα εδώ μέσα για να καταλάβεις.
Περπατάμε με τα μάτια να κοιτούνε μάτια. Όχι πάτωμα, Όχι ταβάνι, Όχι αδιάφορα πίσω σου. Ψάχνουμε κάθε φορά λίγο παραπάνω από εμάς. Όχι ρόλους. Όχι χαρακτήρες. Όχι βιογραφικά. Ψάχνουμε λιγάκι εαυτούς. Και όχι μόνοι μας. Μεταξύ μας. Και αν σου ακούγεται
κουλτουριάρικο, τότε μάθε ότι αυτό το κάνουμε παιχνίδι. Δεν είναι ούτε έτσι, ούτε αλλιώς. Ούτε το θεωρούμε σωστό, ούτε έξυπνο, ούτε γαμάτο. Δεν το θεωρούμε καν. Παίζουμε. Και παίζοντας θα γελάσουμε ή θα κλάψουμε, θα μιλήσουμε ή θα τραγουδήσουμε, θα τρέξουμε ή θα συρθούμε, θα ψιθυρίσουμε και δεν θα φωνάξουμε. Θα χορέψουμε αλλόκοτα, θα αφηγηθούμε πράγματα αλλόκοτα. Εδώ μέσα, παίζουμε αλλά όχι με παιχνίδια. Το βασικό μας παιχνίδι είναι το ίδιο μας το σώμα. Το σώμα τα έχει όλα. Και η λαλιά εκεί είναι. Και η φαντασία εκεί είναι. Το δάκρυ, το γέλιο, το ρέψιμο, οι σκέψεις, οι φωνές, η μελωδία...
Δεν ξέρω αν αυτό που κάνουμε εν τέλει είναι θέατρο. Σίγουρα δεν είμαστε ηθοποιοί. Περί “ήθους” το προσπαθούμε αρκετά, δεν λέω. Το πάτωμά μας σίγουρα δεν είναι σκηνή, και οι θέσεις σίγουρα δεν είναι άνετες για τους επισκέπτες μας. Οι επισκέπτες μας, δεν θέλουμε να' ναι θεατές μας. Θέλουμε κάτι παραπάνω. Όπως τότε, μικροί, που παίζαμε. Δεν υπήρχαν παρατηρητές, όλοι παίζαν με κάποιο μαγικό τρόπο στο παιχνίδι μας, και ας μην το γνώρισαν ποτέ τους.
Είμαστε Φάλτσοι. Από τον πέμπτο στίχο κιόλας.
Και κάναμε πολύ κόπο για να το καταλάβουμε και να το δεχτούμε αυτό.
Και ας μας παρεξηγήσουνε.