ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

Τελευταίες Ανακοινώσεις

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

 

Τα πρώτα βήματα για την σύσταση της Βιβλιοθήκης του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ξεκίνησαν το 1985, αμέσως μετά την συγκρότηση της γενικής συνέλευσης του Τμήματος και οι βάσεις της επιστημονικής της οργάνωσης τέθηκαν το 1990.

Η Βιβλιοθήκη του Τμήματος στεγάζεται στο Κτίριο Thomas, Θέρμη (9ο χλμ. Θεσσαλονίκης- Θέρμης) και χωρίζεται στα τμήματα βιβλίων, περιοδικών, προβολής οπτικοακουστικών μέσων και το τμήμα δανεισμού. Τα τμήματα βιβλίων και περιοδικών είναι ανοιχτής προσπέλασης και λειτουργούν ως αναγνωστήριο.

 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ και ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ Α.Π.Θ.:

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΠΘ

Επικοινωνία

Διεύθυνση:   Κτίριο Thomas, Θέρμη

                       (9ο χλμ. Θεσσαλονίκης- Θέρμης),Τ.Κ. 57001

ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΘ

Δανεισμός και Εξυπηρέτηση Χρηστών:     τηλ. 2310-991096

                                                                           E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ωράριο

Για το ωράριο της βιβλιοθήκης ενημερώνεστε από τις ανακοινώσεις της Βιβλιοθήκης στη σελίδα vis.auth.gr και από τη σελίδα www.lib.auth.gr ακολουθώντας την εξής διαδρομή: Βιβλιοθήκες – Περιφερειακές– Βιβλιοθήκη Τμήματος Εικαστικών Τεχνών

Κατά τη διάρκεια των διακοπών (Χριστούγεννα - Πάσχα - Καλοκαίρι) βγαίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

Η βιβλιοθήκη κλείνει για ένα διάστημα το καλοκαίρι για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες αναδιοργάνωσης και συντήρησης του υλικού που προκύπτουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Το διάστημα αυτό ανακοινώνεται από τη βιβλιοθήκη.

 

Εκπαιδευτικό σεμινάριο

Διενεργούνται εκπαιδευτικά σεμινάρια και ασκήσεις στη Βιβλιοθήκη του Τμήματος, με Επιστημονικό υπεύθυνο τον εκάστοτε Πρόεδρο, από το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό, συγκεκριμένα:

Δήμητρα Παπαδοπούλου, ΕΔΙΠ Βιβλιοθηκονόμος

Τα σεμινάρια περιλαμβάνουν παρουσίαση της Βιβλιοθήκης και των υπηρεσιών της και εκπαίδευση στη χρήση :

 • του περιεχομένου του ιστότοπου της Βιβλιοθήκης
 • του OnLine καταλόγου της Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ
 • των ειδικών συλλογών
 • του οπτικοακουστικού υλικού
 • έρευνα στο διαδίκτυο σε πηγές με θέμα τις Εικαστικές και Εφαρμοσμένες Τέχνες
 • αναζήτηση και δημιουργία βιβλιογραφίας

Οι ώρες ανακοινώνονται στην αρχή κάθε εξαμήνου

 

Συλλογές

Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει αναλυτικά τις ακόλουθες συλλογές:

 • Βιβλία
 • Περιοδικά
 • CD-ROM και μουσικά CD
 • Βιντεοκασέτες & DVD-VIDEO
 • OnLine ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης
 • (περιοδικά, λεξικά, βιβλιογραφίες κ.ά.)
 • Αφίσες, προσκλήσεις εικαστικών εκδηλώσεων

Θεματικές Κατηγορίες

Οι συλλογές της βιβλιοθήκης καλύπτουν εκτενώς θέματα εικαστικών τεχνών και εν μέρει θέματα εφαρμοσμένων τεχνών, λογοτεχνίας, , φιλοσοφίας, ψυχολογίας, ιστορίας κ.ά.

 

Χρήστες

Η Βιβλιοθήκη είναι ανοικτής πρόσβασης. Εξαιρούνται οι συλλογές των παλαιών και σπάνιων βιβλίων, αφισών, προσκλήσεων κα ι του οπτικοακουστικού-ηλεκτρονικού υλικού (βιντεοκασέτες, CD-ROM), στις οποίες η πρόσβαση γίνεται μέσω του προσωπικού της βιβλιοθήκης.

Για την ομαλή λειτουργία της βιβλιοθήκης ο οποία επιδιώκεται από το προσωπικό της και εξασφαλίζεται με τη συμβολή και των χρηστών της επισημαίνουμε τα εξής:

 

Για γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση, καλό είναι να συμβουλεύεστε και να ακολουθείτε τις οδηγίες της βιβλιοθήκης.

Η καλή κατάσταση του έντυπου και μη έντυπου υλικού εξαρτάται πολύ από τον τρόπο που χρησιμοποιείται.

Αφήνετε στο τραπέζι που βρίσκεται στο χώρο του Βιβλιοστάσιου τα βιβλία που χρησιμοποιείτε. Τοποθετούνται στα ράφια από το προσωπικό της βιβλιοθήκης.

Βιβλία μεγάλου μεγέθους δεν φωτοτυπούνται.

Για τις τσάντες, τα παλτά και τα προσωπικά αντικείμενα, υπάρχουν κρεμάστρες και ειδικές θυρίδες .

Στον πίνακα ανακοινώσεων αριστερά της εισόδου, μπορείτε να ενημερώνεστε για την καλλιτεχνική κίνηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και στα σταντ δεξιά της εισόδου για τα προγράμματα σπουδών ξένων πανεπιστημίων

Στη βιβλιοθήκη δεν επιτρέπεται το κάπνισμα και η κατανάλωση ποτών και τροφίμων και τα κινητά τηλέφωνα απενεργοποιούνται.

Επισημάνσεις ή παρατηρήσεις σχετικά με το περιεχόμενο των συλλογών και τις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης είναι χρήσιμες και βοηθάνε στη λειτουργία της.

Για τις απορίες και τις τυχόν δυσκολίες σας, μη διστάσετε να ζητήστε τη βοήθεια του προσωπικού που βρίσκεται στην εξυπηρέτηση.

 

Κανονισμός

Διεύθυνση συστήματος βιβλιοθηκών Α.Π.Θ:

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΑΠΘ

 

Οδηγός Βιβλιοθήκης

 Η βιβλιοθήκη είχε αυτοματοποιήσει τις λειτουργίες της αρχικά με το πληροφοριακό σύστημα ΗΟRΙΖΟΝ, ενώ σήμερα χρησιμοποιεί το λογισμικό διαχείρισης Βιβλιοθηκών Ανοικτού Κώδικα KOHA.  Παράλληλα, το εξειδικευμένο προσωπικό διευκολύνει και υποστηρίζει όλες τις δραστηριότητες και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Για την αναζήτηση στον πλήρη κατάλογο της Βιβλιοθήκης:  www.lib.auth.gr

Μέσω της διεύθυνσης αυτής η βιβλιοθήκη παρέχει πρόσβαση σε διάφορες ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης, σε ψηφιακές και βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων, σε ηλεκτρονικά βιβλία και περιοδικά , λεξικά και εγκυκλοπαίδειες, πληροφορίες για όλες τις βιβλιοθήκες του Α.Π.Θ., και παρέχει πληροφόρηση για τον διαδανεισμό - δανεισμό βιβλίων από άλλες βιβλιοθήκες άλλων πόλεων ή κρατών.

Πρόσβαση σε Βάσεις Δεδομένων και Ηλεκτρονικά Περιοδικά

Η βιβλιοθήκη έχει συνδρομές σε διάφορες διεθνείς ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης σε θέματα Τέχνης. Παράλληλα, μέσω της συμμετοχής της στο Δίκτυο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (HEAL LINK) παρέχει πρόσβαση σε πλήθος ηλεκτρονικών περιοδικών και βάσεων δεδομένων ποικίλου ενδιαφέροντος.

Για οποιαδήποτε απορία ή συμπληρωματική πληροφορία σε σχέση με το γεγονός αυτό μπορείτε να απευθύνεστε στο προσωπικό της βιβλιοθήκης.

Πρόσβαση στο Internet

Η βιβλιοθήκη παρέχει ασύρματη πρόσβαση στο δίκτυο από τους χώρους του ΑΠΘ. Αναλυτικότερα, η πρόσβαση προσφέρεται μέσω των ασύρματων δικτύων:

 • eduroam - για τα μέλη του ΑΠΘ με ιδρυματικό λογαριασμό και μέλη άλλων ιδρυμάτων της υποδομής eduroam. Ρυθμίστε το μία φορά και αποκτήστε πρόσβαση, όταν βρίσκεστε σε οποιοδήποτε ίδρυμα που συμμετέχει στην υποδομή. Πλήρης και ασφαλής (κρυπτογραφημένη) σύνδεση στο δίκτυο.

 

Φωτογράφηση - Φωτοτυπίες

Η φωτογράφηση επιτρέπεται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι χρήστες οφείλουν να σέβονται τα πνευματικά δικαιώματα και να ακολουθούν τους περιορισμούς που τίθενται από τη σχετική νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν επιτρέπεται η φωτοτύπηση ολόκληρου βιβλίου.

 

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ

Η βιβλιοθήκη είναι δανειστική για:

 1. τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας του Α.Π.Θ. Για τον δανεισμό απαραίτητη είναι η ακαδημαϊκή ταυτότητα η οποία μετά από την συμπλήρωση της σχετικής αίτησης έκδοσης κάρτας δανεισμού - ενεργοποιείται και ως κάρτα βιβλιοθήκης.
 2. και για τους εξωτερικούς χρήστες με προϋποθέσεις που περιγράφονται παρακάτω.

 

ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΡΤΑΣ

Όλοι οι χρήστες είναι εφοδιασμένοι με προσωπική κάρτα Βιβλιοθήκης

 • Κάρτα Βιβλιοθήκης είναι η Ακαδημαϊκή Ταυτότητα για τους:
 1. Φοιτητές(προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί)
 2. Μέλη ΔΕΠ του ΑΠΘ
 3. Μέλη Ε.Ε.Δ.Ι.Π. Ι, διδάσκοντες σύμφωνα με το Π.Δ. 407, ειδικοί επιστημονικοί συνεργάτες του ΑΠΘ, προσκεκλημένοι ερευνητές του ΑΠΘ
 4. Διοικητικούς υπάλληλους και μέλη Ε.Τ.Ε.Π. και Ε.Ε.Δ.Ι.Π. 2 του ΑΠΘ

Περισσότερες πληροφορίες για την έκδοση κάρτας, αλλά και για τις ανανεώσεις και την ισχύ της, καταγράφονται ανά ιδιότητα μέλους Βιβλιοθήκης:

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΚΑΡΤΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

 • Οι εξωτερικοί χρήστες μπορούν να αποκτήσουν κάρτα-μέλους του Συστήματος Βιβλιοθηκών Α.Π.Θ., συμπληρώνοντας σχετική αίτηση στην διεύθυνση:

 ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΡΤΑΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΡΗΣΤΗ

Για την έκδοση κάρτας σε μέλη εκτός Α.Π.Θ. (εξωτερικά μέλη), απαιτείται επίσης η προσκόμιση της αστυνομικής ταυτότητας του ενδιαφερόμενου ή του εκπροσώπου (αν πρόκειται για συλλογικό όργανο) και η καταβολή ετήσιας συνδρομής, το ποσό της οποίας καθορίζεται ανάλογα με την ιδιότητα του χρήστη.

Η απώλεια της κάρτας δηλώνεται άμεσα στη Βιβλιοθήκη που εξέδωσε την κάρτα και ο χρήστης επιβαρύνεται με το ποσό των 5€ . Πέραν της πρώτης αντικατάστασης κάρτας, κάθε άλλη αντικατάσταση επιβαρύνεται με το ποσό των 20 €.

 

ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ

Οι χρήστες είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τον Κανονισμό Λειτουργίας του Συστήματος Βιβλιοθηκών, να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του προσωπικού και να σέβονται τους χώρους των Βιβλιοθηκών.

Τα εσωτερικά μέλη του Συστήματος Βιβλιοθηκών του Α.Π.Θ. δανείζονται από όλες τις Βιβλιοθήκες του Συστήματος. Τα δικαιώματα δανεισμού ανά κατηγορία χρηστών: ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΚΑΡΤΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ, και

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΡΤΑΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΡΗΣΤΗ

 

ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΡΤΑΣ ΜΕΛΟΥΣ-ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ

Υποψήφιοι διδάκτορες και φοιτητές (προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί) που έχουν ολοκληρώσει τη διδακτορική τους διατριβή ή τις σπουδές τους αντίστοιχα, χάνουν το δικαίωμα χρήσης της κάρτας μέλους του Συστήματος Βιβλιοθηκών ΑΠΘ. Πριν την ορκωμοσία τους είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν στη Γραμματεία του Τμήματος έγγραφη βεβαίωση που να αναφέρει ότι δεν έχουν καμία υποχρέωση προς τις βιβλιοθήκες του ΑΠΘ (δανεισμένο υλικό, πρόστιμα κλπ). Με τη χορήγηση της βεβαίωσης η βιβλιοθήκη ακυρώνει διαγράφει τον χρήστη από το αυτοματοποιημένο σύστημα.

 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Τα βιβλία που δανείζονται οι χρήστες επιστρέφονται στη Βιβλιοθήκη, η οποία έκανε το δανεισμό την ημερομηνία και την ώρα που έχει οριστεί κατά το δανεισμό ή με την ειδοποίηση περί ανάκλησης του δανεισμού.

    Ανανέωση υλικού:

Ο δανεισμός υλικού που είναι ήδη δανεισμένο σε χρήστες μπορεί να ανανεωθεί στους ίδιους χρήστες εκτός και αν το υλικό έχει ζητηθεί από άλλον χρήστη. Οι χρήστες μπορούν να ανανεώσουν τα βιβλία τους από 1-3 φορές, ανάλογα με την ιδιότητά τους (σημ.: Κανονισμός Λειτουργίας Συστήματος Βιβλιοθηκών Α.Π.Θ., παρ. 4.3.1)

    Ανάκληση υλικού:

Η Βιβλιοθήκη επιφυλάσσεται να ζητήσει ένα βιβλίο πίσω, πριν την πάροδο της ημερομηνίας επιστροφής του, αν αυτό κριθεί απαραίτητο

    Κράτηση υλικού:

Οι χρήστες μπορούν να κάνουν κράτηση κάποιου βιβλίου που είναι δανεισμένο. Με την επιστροφή του βιβλίου ο ενδιαφερόμενος χρήστης ειδοποιείται τηλεφωνικώς για να παραλάβει το βιβλίο. Αν ο ενδιαφερόμενος χρήστης δεν προσέλθει μέσα σε 3 ημέρες από την ημερομηνία ειδοποίησης του, η κράτηση ακυρώνεται

    Πρόστιμα:

Ο χρήστης που έχει δανειστεί υλικό είναι υποχρεωμένος να το επιστρέψει εντός των χρονικών ορίων που καθορίζονται από το αυτοματοποιημένο πρόγραμμα που χρησιμοποιείται. Για κάθε βιβλίο που δεν επιστρέφεται έγκαιρα, ο δανειζόμενος υποχρεώνεται να καταβάλλει χρηματικό πρόστιμο (0,30 € / ημέρα για τα βιβλία της Κύριας Συλλογής και 0,30 € / ώρα για τα βιβλία της Κλειστής Συλλογής – Διδακτικά). Όταν για έναν χρήστη εκκρεμεί πρόστιμο, δεν μπορεί να δανειστεί από καμιά βιβλιοθήκη του Συστήματος Βιβλιοθηκών του ΑΠΘ έως την εξόφλησή του.

    Αντικατάσταση υλικού:

 Όταν ο χρήστης δεν είναι σε θέση, για οποιοδήποτε λόγο, να επιτρέψει το υλικό που δανείστηκε, υποχρεούται να καταβάλει το κόστος του ή να το αντικαταστήσει. Το κόστος περιλαμβάνει την τιμή του υλικού προσαυξημένη κατά 5 % για τα έξοδα επεξεργασίας του

 

Το δανειζόμενο υλικό επιθεωρείται κατά την επιστροφή του. Αν διαπιστωθούν επιπλέον φθορές, ο δανειζόμενος υποχρεώνεται στην αποκατάστασή τους ή στην αντικατάστασή του, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο.

 

ΣΥΛΛΟΓΕΣ

ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΥΛΙΚΟΥ

Το βιβλιακό υλικό κάθε επιμέρους συλλογής του Συστήματος Βιβλιοθηκών του Α.Π.Θ., ως προς τη δυνατότητα δανεισμού του, διακρίνεται σε 3 κατηγορίες:

 • Συλλογή πλήρους δανεισμού:
 • Περιλαμβάνει υλικό που δανείζεται πάνω από 15 μέρες
 • Συλλογή μακροχρόνιου δανεισμού:
 • Περιλαμβάνει υλικό που δανείζεται για 30 ημέρες σε φοιτητές που δεν δικαιούνται δωρεάν διδακτικά συγγράμματα
 • Συλλογή περιορισμένου δανεισμού:
 • Περιλαμβάνει υλικό που επιτρέπεται να δανειστεί για περιορισμένο χρόνο
 • Συλλογή μη δανειζόμενου υλικού:
 • Περιλαμβάνει υλικό του οποίου η χρήση επιτρέπεται μόνο μέσα στο χώρο της Βιβλιοθήκης, π.χ. περιοδικά, πληροφοριακά βιβλία, σπάνιο υλικό, κ.λ.π.

 

Μη Δανειζόμενο Υλικό

Από το δανεισμό εξαιρούνται οι εξής κατηγορίες υλικού:

 • τα περιοδικά,
 • πληροφοριακά ή τα βιβλία σύντομης αναφοράς (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, βιβλιογραφίες κ.λπ.),
 • οι βιντεοκασέτες τα DVD και τα CD-ROMs,
 • σπάνια βιβλία
 • τα πολύτομα έργα.

 

Ανανέωση Δανεισμού

Η ανανέωση μπορεί να γίνει και τηλεφωνικά εάν το υλικό δεν είναι εκπρόθεσμο στο τηλ. 2310-991096, δίνοντας τον αριθμό της κάρτας δανεισμού και τον ραβδοκώδικα των βιβλίων που θέλουμε να ανανεώσουμε.

Δεν γίνεται ανανέωση δανεισμού όταν το υλικό έχει ζητηθεί από άλλον χρήστη.

 

Ανάκληση Δανεισμού

Σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης συγκεκριμένου υλικού, η βιβλιοθήκη έχει δικαίωμα να ζητήσει επιστροφή του δανεισμένου υλικού πριν τη λήξη της προθεσμίας.

 

Κυρώσεις

    Καθυστέρηση υλικού

    Ο χρήστης που καθυστερεί το υλικό που έχει δανειστεί, υποχρεούται να πληρώσει για κάθε βιβλίο 30 ή 15 ή 3ων ημερών 0,30 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης και 0,30 ευρώ για κάθε ώρα καθυστέρησης για τα βιβλία 3ωρου δανεισμού. Εξαιρούνται τα Σαββατοκύριακα και οι αργίες.

    Καταστροφή ή απώλεια υλικού

    Σε περίπτωση καταστροφής (υπογράμμιση, σκίσιμο κ.λ.π.) ή απώλειας υλικού, ο χρήστης υποχρεούται να το αντικαταστήσει. Σε περίπτωση που αυτό είναι αδύνατο, ο χρήστης υποχρεούται να πληρώσει στη βιβλιοθήκη το αντίτιμο της αξίας του βιβλίου. Σε περίπτωση φθοράς του υλικού, ο χρήστης στερείται του δικαιώματος δανεισμού για ένα μήνα.

 

Διαδανεισμός μεταξύ βιβλιοθηκών

Η υπηρεσία αυτή διατίθεται κεντρικά από τη Μονάδα ηλεκτρονικής πληροφόρησης και Διαδανεισμού: http://www.lib.auth.gr/

 

Προσωπικό

Καμπανίδου Σοφία                  Τηλ. 2310991096    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παπαδοπούλου Δήμητρα      Τηλ. 2310991095     Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 Καλλιτεχνικές Ανακοινώσεις