Ανακοινώσεις - Καλλιτεχνικά

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 2018
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΔΕΘ - HELEXPO ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ARTECITYA

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το 3ο Φεστιβάλ Τέχνης Επιστήμης Τεχνολογίας της ΔΕΘ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Artecitya - Οραματιζόμενοι την Πόλη του Αύριο (2014-2018)” καλεί νέους, φοιτητές και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε δημιουργικούς τομείς όπως η σύγχρονη τέχνη, η μουσική, ο χορός, η μόδα, το design, αλλά και η τεχνολογία και ο προγραμματισμός, να καταθέσουν φάκελο συμμετοχής.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να ανιχνεύσει τη σχέση και τις διασταυρώσεις μεταξύ τέχνης, επιστήμης και τεχνολογίας, να αφουγκραστεί τη σύγχρονη αντίληψη περί διακαλλιτεχνικότητας και διεπιστημονικότητας των δημιουργικών πεδίων, και να αναζητήσει τις καινοτομίες που μπορεί να προκύψουν, όταν οι παραπάνω τομείς συναντιούνται και ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και εμπειρία. 

Μία από τις θεματικές της φετινής διοργάνωσης είναι η σχέση της τέχνης με την πόλη, και στο πλαίσιο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν έργα που διερευνούν αυτή τη σχέση. 

Θεματική
Τα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχών του 20ού αιώνα οδήγησαν στην έκρηξη του μοντερνισμού, μέσα από την παράλληλη εξέλιξη του αστικού περιβάλλοντος, των εικαστικών τεχνών, της αρχιτεκτονικής, της χειροτεχνίας, του design, της μόδας και του κινηματογράφου. Στη σημερινή μετα-βιομηχανική, παγκοσμιοποιημένη εποχή, εν μέσω ενός ύστερου καπιταλισμού, η τεχνολογία αποτελεί καθοριστική συνθήκη επικοινωνίας του κατοίκου με την πόλη. Πώς η συνθήκη αυτή επηρεάζει τους δημιουργούς; Πώς διαμορφώνεται η τέχνη ως επινόηση και παραγωγή όχι μόνο αντικειμένων και εικόνων αλλά και διαδικασιών; Πώς αντανακλάται στο καλλιτεχνικό έργο η συμμετοχή και η διερεύνηση κοινωνικών σχέσεων και δομών; Πώς διαμορφώνεται το συγκεκριμένο τοπίο μέσα από τις τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας (information and communication technologies) και πώς εκφράζεται μέσω τεχνολογιών που θολώνουν τα όρια μεταξύ του πραγματικού και του ψηφιακού κόσμου (immersive technologies), των ψηφιακών εφαρμογών, της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (VR, AR) και του βίντεο 360; 

Μέσα και πρακτικές
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν έργα που να ανιχνεύουν τις σχέσεις αυτές. Τα έργα μπορεί να χρησιμοποιούν διαφορετικά μέσα (εγκαταστάσεις - εννοιολογικές, δημόσιου χώρου, διαδραστικές, μικτής τεχνικής με βίντεο, ήχο, φως ή άλλα μέσα, kinect, virtual ή augmented reality, κινητικά αντικείμενα ή γλυπτά, performance, χορό, μουσική, μόδα, design, εφαρμογές για smartphones / tablets, digital art, κ.ά.).

Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει από επιτροπή. 

Ορισμένα από τα έργα θα επιλεγούν να παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ ARTBAT στο Αλμάτυ του Καζακστάν, που φέτος διοργανώνεται σε συνεργασία με το πρόγραμμα Artecitya. Ένας από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα επιλεγεί να ταξιδέψει στο Αλμάτυ και να παρουσιάσει το έργο του σε συνέδριο στο πλαίσιο της συνεργασίας του Artecitya με το ARTBAT και το Urban Forum Almaty. 
Σχετικά με το πρόγραμμα Artecitya
Το Artecitya διοργανώνεται από 9 πολιτιστικούς φορείς, σε 8 πόλεις και 7 Ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Σλοβενία, Πολωνία, Κύπρος, Τσεχία και Ελλάδα), με την υποστήριξη του προγράμματος “Δημιουργική Ευρώπη” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος του προγράμματος είναι να ενεργοποιήσει την συμμετοχή καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων, δημιουργών και κοινού στον σχεδιασμό των πόλεων, με προτεραιότητα την διαμόρφωση μιας νέας προσέγγισης της έννοιας της αστικής ζωής. Η ΔΕΘ επιχειρεί μια νέα προσέγγιση στο ζητούμενο αυτό, βάζοντας στο κέντρο της διαδικασίας την επιστήμη και την τεχνολογία και ειδικότερα τη σχέση τους με την τέχνη και την δυνατότητα για κοινωνική αλλαγή που εμπεριέχουν και οι τρεις αυτοί τομείς. Περισσότερα: www.artecitya.eu.

Σχετικά με το Φεστιβάλ Τέχνης  Επιστήμης  Τεχνολογίας
του Artecitya της ΔΕΘ

Το Φεστιβάλ Τέχνης Επιστήμης Τεχνολογίας του Artecitya της ΔΕΘ διοργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Ήδη από το 2016, υπήρξε ιδιαίτερα πετυχημένο, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό κοινού όλων των ηλικιών. Πραγματοποιείται στον όροφο του Περιπτέρου 2 της Helexpo, καταλαμβάνοντας χώρο 2.700 τετραγωνικών μέτρων, όπου πρόκειται να παρουσιαστούν έργα νέων και καταξιωμένων δημιουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε συνεργασία με τοπικούς και διεθνείς φορείς. 

Με το γενικό τίτλο “THE NEW NEW” (ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΝΕΟ) το Φεστιβάλ αναφέρεται στον εξαιρετικά γρήγορα πλέον αναπτυσσόμενο ρυθμό της τεχνολογίας. Οι καταιγιστικές και πολυάριθμες εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα όχι μόνο φαίνεται πως φέρνουν όλο και πιο κοντά μας τα σενάρια δημοφιλών ταινιών και βιβλίων για την επικράτηση της μηχανής, αλλά επιπλέον αφήνουν τεράστια περιθώρια ερμηνείας σχετικά με το ποιο είναι το Νέο, το Καινούριο, το Τεχνολογικά Προηγμένο. 

Διοργάνωση: ΔΕΘ - Helexpo 
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Λυδία Χατζηιακώβου

Συνεργαζόμενοι φορείς:
Δήμος Θεσσαλονίκης - Πρόγραμμα LABattoir 
Goethe-Institut Thessaloniki

Με την υποστήριξη του προγράμματος “Δημιουργική Ευρώπη” της ΕΕ
Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 15 Μάιος 2018 07:57